Veiligheid en respect: een nieuwe uitdaging voor de ANWB

Gepubliceerd op 13 maart 2024 om 22:40

Geschreven door: David Bateson; Foto's door: Preston McGee

VIJFHUIZEN - Iedereen in Vijfhuizen is wel bekend met de ANWB. Wanneer je met pech langs de weg staat staan zij altijd paraat om je voertuig te repareren en ook bij de ANWB zelf is het altijd druk met mensen en hun kapotte auto’s. Het is nog even wachten en dan krijgt de AWNB een nieuw pand. Hier wordt ook hard aan gewerkt. De laatste tijd zijn er bij de ANWB regelmatig gijzelingen geweest. Ik ging hierover en over andere zaken in gesprek met de ANWB. Lees het interview hieronder!

 

 

Hoe wordt de ANWB behandeld in vergelijking tot vroeger?

Het respect naar de ANWB is heel erg afgenomen aldus Elon musk. “Toen ik hier twee jaar geleden begon was dat wel anders; Er waren wel eens wat incidenten maar dat werd weer snel opgelost. Er hoefden in ieder geval geen ontzeggingen uitgedeeld te worden. De laatste tijd neemt de agressie richting ons toe. Mensen kunnen het bijvoorbeeld niet waarderen dat hun auto in de opslag word gezet of vinden dat ze niet snel genoeg geholpen worden. Ook wordt er de laatste tijd fysiek richting ons gehandeld. Laatst is er bijvoorbeeld een pistool op mijn collega zijn hoofd gericht omdat de persoon het niet eens was met de beslissing van de ANWB-er.’’

 

Hoe zit het met de beveiliging in de ANWB? 

“Wij kunnen als ANWB weinig verbeteren met betrekking tot de veiligheid. Wij moeten simpelweg iedereen helpen die hier binnenkomt. Ook helpt het niet mee dat ons pand maar 1 ingang heeft. Als hier dan ook een incident plaatsvindt is voor ons de enige veilige plek het kantoor die op slot kan. Ook is er geen vluchtroute voor ons en de klanten aanwezig. Het helpt niet mee dat wij in vergelijking tot de ambu geen noodknop hebben. Als wij de politie willen contacteren moet dit via de porto of een berichtje; dit gaat alleen erg lastig en is ook gevaarlijk omdat wij simpelweg niet ‘stiekem’ de politie kunnen inlichten; Er kan dus niet altijd iets gedaan worden.”

 

Hoe is de communicatie tussen de Politie en de ANWB?

“Op het moment dat het kan is de communicatie erg goed. Laatst zat er een collega op kantoor en kwamen er meerdere verdachten met een vuurwapen binnen. Mijn collega op kantoor was niet gezien door de mensen en kon hierdoor de politie inlichten, maar op het moment dat er niemand op kantoor of zich buiten de ANWB bevindt is contact met de politie onmogelijk zonder gevaar voor eigen leven.”

 

Zou het helpen om hier camera's op te hangen?

“Camera's zouden zeker een stukje veiligheid kunnen bieden voor onze collega's, wel moeten deze camera's dan 24/7 gemonitord worden.” Een alternatief voor deze 24/7 dienst op de camera's heeft elon ook al in gedachten: "Simpelweg een noodknop of een alarm toevoegen. Zo kunnen wij toch met de politie in contact komen zonder hun onnodig extra taken op te leggen.”

 

Heeft de agressieve toon van een klant ook invloed op de werksfeer?

“Ik weet het niet zeker. Onze collega's hebben namelijk echt een passie voor auto's en blijven daarom ook telkens in dienst komen. Maar op een avond waar daadwerkelijk iets gebeurd, bijvoorbeeld een gijzeling, is de sfeer er compleet uit en willen collega's niets meer dan bijkomen van de gebeurtenis.”

 

Hopelijk zal er een afname zijn van de incidenten bij de ANWB en krijgen de monteurs de mogelijkheid rustig hun werk te kunnen doen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.