Steeds meer graven geplunderd

Gepubliceerd op 11 oktober 2023 om 22:13

Geschreven door: Rebecca Kiramman, Foto’s door: Bald&Bold Beeldmateriaal, McGee Photographee

 

VIJFHUIZEN - De afgelopen dagen worden er in Vijfhuizen steeds meer graven geplunderd. Als je 's nachts voorbij een van de begraafplaatsen rijdt is er zomaar een kans dat je een donkere schim met een glimmend metalen gereedschap ziet staan bij een graf. Het begint steeds meer een fenomeen te worden, 'grafroven'.

 

 

Het grafroven is niet iets dat al lang gedaan wordt, het is alsof mensen beïnvloed zijn door halloween. Het verhaal gaat dat er in een aantal graven schatten liggen. Wat voor schatten dit precies zijn is onbekend maar het schijnt dat er waardevolle spullen tussen zitten. 

 

Op meerdere plekken in Vijfhuizen wordt er geroofd in de graven. Op reeds vijf verschillende locaties zijn grafrovers gespot. Naar aanleiding van het grafroven is er zelfs een wijziging gedaan aan het wetboek en is er een wet toegevoegd. Grafroven wordt gezien als grafschennis en dit is niet toegestaan volgens het wetboek; 

 

Art. 3.13 - Grafschennis

Schuldig is een persoon die opzettelijk een graf schendt of enig op een begraafplaats opgericht gedenkteken opzettelijk en wederrechtelijk vernielt of beschadigt. 

Ik ging in gesprek met Dennis Woeshoem, korpsleiding van politie Vijfhuizen, over de grafschennis van de afgelopen tijd. Hij vertelt dat hij de afgelopen week veel meldingen heeft gekregen van grafschennis. De meldingen komen verspreid uit heel Vijfhuizen, tot aan het eiland en in de bergen toe. Het grafroven ligt onder de aandacht bij het korps en zij gaan hier streng tegen optreden. Zelf vindt Dennis de grafschennis ‘heel schandalig’. Woeshoem vertelt: ‘We moeten respect hebben voor de doden en hun nabestaanden. Als korpsleiding en als mens vind ik dit niet kunnen.’

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.