Boer Harm En Zijn Trekker

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 22:00

Geschreven door: Rebecca Kiramman, Foto's door: Rebecca Kiramman

VIJFHUIZEN - Tijdens mijn meeloopdag bij politie Vijfhuizen kwamen wij een tractor tegen. Eigenlijk waren we er al voorbij gereden maar het viel Peter op dat de tractor niet recht reed. Pieter draaide de auto om en ze reden erop af. Ze waren totaal niet voorbereid op wat er zou komen. 

 

Na eventjes achter de tractor te hebben gereden viel al snel op dat er iets niet helemaal goed ging. De tractor slingerde heen en weer en reed ook voor langere tijd op de verkeerde rijbaan. Pieter en Peter hadden genoeg gezien en gaven het stopteken. De bestuurder van de tractor nam dat extreem letterlijk en stond opeens midden op de weg stil. Een beetje verbaasd legde Pieter uit dat het wel de bedoeling was dat de tractor aan de zijkant van de weg parkeerde. De tractor parkeerde op de stoep en er stapte een  man uit met een boers accent. Hij stelde zichzelf, met een boeren accent, voor als boer Harm. Toen gevraagd werd of de man wist waarom hij staande was gehouden gaf de boer aan dat hij eigenlijk geen idee had. Pieter en Peter legden uit dat hij aan de verkeerde kant van de weg reed en dat zijn snelheid te langzaam was. De boer was het daar niet helemaal mee eens. Toch werd hem gevraagd of hij zijn rijbewijs kon laten zien. Hij gaf aan deze niet mee te hebben. Een andere vorm van identificatie had hij ook niet mee. Na even zoeken vond hij toch iets en dit gaf hij aan Peter. Helaas was dit een voucher voor het rad van het casino en hier had Peter dus helemaal niks aan. 

 

 

De boer was al redelijk geïrriteerd dat hij staande was gehouden. Toen hem werd verteld dat hij een bekeuring kreeg werd hij nog meer gefrustreerd. Hij vond het niet eerlijk en gaf aan dat hij de bekeuring absoluut niet ging betalen, de politie wist namelijk toch niet waar hij woonde. Peter legde uit dat ze dat konden achterhalen. De boer vroeg daarop of ze dan ook konden achterhalen waar zijn broer Jan was, die was hij namelijk al anderhalve week kwijt. Na uitgelegd te hebben dat het systeem niet zo werkten maar dat hij de bekeuring wel in zijn brievenbus zou krijgen had de boer een oplossing. ‘Weet je wa k dan doe, dan plak ik gewoon die briebenbus dicht', reageerde de boer. Er volgde een lange discussie waarin de boer ook nog eens boos werd dat zijn trekker een tractor werd genoemd en waarbij Peter zijn boeren roots vond en onverstaanbaar plat met de boer mee begon te praten. Pieter en ik konden beiden op een gegeven moment niet eens meer verstaan. Na een tijdje was de boer er klaar mee en stapte hij opeens in zijn tractor. Hij reed eerst naar achter en vervolgens reed hij tegen de politieauto aan waarbij hij ook over mijn been reed. Daarna reed hij naar achter en nam hij het hazenpad. Wij stapten snel in en zetten de achtervolging in.

 

 

Dit was een redelijk bijzondere achtervolging. De tractor reed met namelijk nog geen 50 kilometer per uur weg. Ondanks dat de politie aan gaf dat hij moest stoppen werd hier niet naar geluisterd. Boer Harm bleef doorrijden. Voor Pieter en Peter was dit een lastige situatie, zij konden namelijk niet veel doen om het voertuig te stoppen. Als ze zouden proberen de trekker te laten stoppen door er voor te rijden zou de politieauto gewoon aan de kant gebeukt worden. Wachten tot de diesel van de tractor op was zou ook te lang duren. Na even achtervolgen werd er een plan opgezet. Er kwam er een eenheid in een Amarok, een pick up voertuig. Zij stonden stil voor de tractor in een poging om hem staande te houden.

 

 

Helaas werkte dit niet en kwam de Amarok op zijn zij te liggen. De tractor reed ondertussen gewoon door. Uiteindelijk zaten er 3 politieauto’s achter de tractor aan. Tijdens de achtervolging beukte de tractor ook regelmatig van zich af om de politieauto’s op afstand te houden. Er werd gekozen om een band van de tractor lek te schieten. Dat was effectief en de tractor kwam tot stilstand. Voordat boer Harm aangehouden kon worden zette hij het op het rennen. Met zijn boeren conditie kwam hij nog aardig ver maar het lukte de politie toch om hem op de grond te krijgen en te boeien. Boer Harm probeerde met een hamer ook nog van zich af te slaan voordat hij geboeid werd, hij raakte zelfs een politieagent. Zijn hamer werd daarom later ook afgepakt. Ook hiermee was boer Harm het niet eens. Hij werd meegenomen naar het bureau en veroordeeld tot 70 maanden gevangenisstraf. Ik heb gehoord dat hij in de gevangenis vooral veel heeft geklaagd dat hij zijn koeien mistte. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.