Op Stap Met Politie Vijfhuizen

Gepubliceerd op 8 augustus 2023 om 21:29

Geschreven door: Rebecca Kiramman, Foto's door: Rebecca Kiramman

VIJFHUIZEN - Een paar dagen geleden liep ik mee met het korps van Vijfhuizen. Ik mocht mee in de auto bij Pieter Rijkhof en Peter Cronkel, ze noemen zichzelf ook wel P&P. Na een korte voorstelronde en het tekenen van contracten konden we vertrekken. Het was een interessante meeloopdag waarin ik veel gezien en geleerd heb.

 

De avond begon meteen met actie, namelijk een winkeloverval. We waren al snel ter plaatse. Pieter en Peter gingen de auto uit terwijl ik bleef zitten en toekeek. In de winkel stond een crimineel met een honkbalknuppel. Toen de agenten dichterbij kwamen zagen zij dat de crimineel  alleen in de winkel stond en maar één hostage had. Na even overleg besloten zij de winkel binnen te vallen. Zij overweldigden de crimineel door binnen te vallen in de winkel. Voordat hij kon reageren was hij al getaserd en lag hij op de grond. De man werd zonder moeite opgepakt en meegenomen naar het bureau. Later op de avond is de man nog eens aangehouden, voor een overval op dezelfde winkel nota bene. Misschien is het verstandig als de man een andere baan uitkiest. 

 

 

Na de ervaring bij de winkel kwam er een melding door van een bankoverval. Al snel stonden er meerdere politieauto's opgesteld voor de bank. In de bank stonden meerdere mensen met helmen op. Zij hadden wapens vast en ze hadden drie hostages die geknield op de grond zaten. Deze werden, gedurende het verloop van de overval, ook gedwongen om hun kleding uit te doen. Tegen de tijd dat de onderhandelingen klaar waren en de verdachten vertrokken hadden de gegijzelden alleen nog hun ondergoed aan. Toen de agenten waren gepositioneerd kwam een van de verdachten de bank uit. ‘Ewa gangsters’ zei hij stoer. De agenten waren hier niet van onder de indruk en een agent ging in onderhandeling met de verdachten. De onderhandelingen verliepen vlot, al was dit niet vlot genoeg voor de verdachten. Zij klaagden dat het te lang duurde. Uiteindelijk was iedereen akkoord en vertrokken de verdachten met hoge snelheid van de bank. Dit liep uit in een achtervolging met meerdere voertuigen.

 

Terwijl de andere wagens de achtervolging voortzetten reden wij even een rustigere route in een beruchte buurt, er wordt daar veel cocaïne verkocht. 'Als ik op een eiland vast zou zitten zou ik SOS op de grond schrijven. Ik zou dan niet hopen dat ze me zouden redden maar ik zou hopen dat ze een kilo coke uit de lucht zouden laten vallen’ zei Pieter. Hij voegde er daarna wel aan toe dat dat is wat een crimineel zou zeggen. Later koppelden we aan op de achtervolging van een van de verdachten van de bankoverval. Deze was nog steeds aan het vluchten van de politie in zijn rode auto. Na een paar tactische acties van de politie lukte het om de auto te vertragen en tot stilstand te laten komen. De verdachte gaf alleen niet op, in plaats daarvan begon hij om zich heen te schieten. Gelukkig werd hij overmachtigd en in de boeien geslagen.

 

Na de arrestatie gingen we als verkeerspolitie verder. Ik kreeg een korte uitleg over verkeersregels, wegmisbruikers en scooterpiraten. Terwijl wij onderweg waren om uit te kijken voor eventuele overtreders was ik van plan vast een stuk van het artikel te schrijven.

 

 

Opeens zagen we een auto donuts doen op de weg bij blokkenpark. We reden erop af maar voordat we de auto hadden bereikt werden we al aangesproken door omstanders, zij gaven aan dat de auto gestolen was. Dat gaf Pieter en Peter alleen maar meer reden om de man staande te houden. Toen de man uit de auto stapte bleek het een oudere man te zijn. De man wist niet zo goed wat er allemaal om hem heen gebeurde en leek dement te zijn. Hij had ook veel moeite met het vinden van zijn rijbewijs. Uiteindelijk had hij zijn rijbewijs gevonden, deze werd vervolgens ook meteen ingenomen. De man kan pas weer rijden wanneer hij een medische controle heeft gekregen en opnieuw zijn rijbewijs heeft gehaald. De oude man heeft daarna ook nog burgers in elkaar geslagen. Dit leek, na wat commotie, wel opgelost te zijn.

 

Niet lang nadat we wegreden van blokkenpark hadden we nog een situatie met een boer en zijn tractor. Hierover verschijnt later deze week een artikel, dus hou vooral onze site in de gaten! 
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.